Ekonomi

Kuru İncir İhracatında Yeni Sezon Heyecanı

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da kuru incir sezonu heyecanı yaşanırken, 2023-24 sezonunda 75 bin ton kuru incir ihracatı ve 300 milyon dolar döviz geliri hedefleniyor.

Önemli tarım kentlerinden Aydın’da incir sezonu hareketliliği devam ederken, üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye’nin 2023 kuru incir rekoltesinin 2022 seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2022 yılı 91 bin tonluk rekoltesinden 244 milyon dolar karşılığı 68 bin 593 tonluk ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, büyüklük bazında yüzde 7 artış elde ettiklerini, 2 önceki döneme göre fiyat olarak yüzde 100 arttı. .

2023 rekoltesinin 2022 yılına benzer olduğunu ve kuru incirin kalitesinin ihracata son derece uygun olduğunu belirten Başkan Işık, “2023 yılında miktar bazında 75 bin ton ihracat ve 300 milyon dolar döviz geliri hedefliyoruz” dedi. /24 sezon. Ülkemizin ortalama kilogram ihracat fiyatı 1,5 dolar.” “Kaliteli kuru incirimizi 5 doların üzerinde satarak katma değerli ürün ihracatına büyük katkı sağlamak istiyoruz. Yeni sezonumuz üreticilerimize, tüccarlarımıza, ihracatçılarımıza hayırlı olsun” dedi.

“Aydın’da UV lamba dağıtımı yapılacak”

Kuru incirde en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde aflatoksin ve okratoksin kontrol sıklığının yüzde 30’a çıkarıldığını hatırlatan Lider Işık, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuru incir ihracatında karşılaşabileceğimiz riskleri yönetmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sonuçta kapalı bir ürün ihracatı yapıyoruz. Ülkemizde üretici, fahişe, tüccar ve ihracatçı zincirini doğru kurmalıyız. İhracatçılar olarak biz de bu zinciri doğru kurmalıyız. Ürünü alırken ürünleri inceleyin.Üreticiden ürün alan fahişelerin bütçe dahilinde denetimlerini yapabilmeleri için “UV lamba alıp dağıtmaya karar verdik. Aydın Ticaret Borsası da bu lambaları satın alarak fahişe ve tüccarlara dağıtacak. Böylece sağlıklı ürün satın alma politikasını başlatmış olacağız” dedi. – AYDIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu