Haber

Erdoğan’ın girişimlerinin ardından ilk adım atıldı: 40 gemiyle Afrika’ya umut!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle 1 milyon ton Rus tahılı Türkiye’de işlenerek Afrika’nın en yoksul ülkelerine gönderilecek. Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de yaptığı görüşmede varılan anlaşma hayata geçiyor.

Erdoğan, Putin’le Soçi’de yapılan zirvenin ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna’dan gelen tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse tabii ki Rusya buna olumlu bakmıyor. Sayın Putin bugünkü toplantıda şunları ifade etti: İhtiyaç sahibi Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını anlattı.

Bu tahılı un haline getirip Afrika ülkelerine de gönderebiliriz.” Putin, “Katar finansmanıyla 1 milyon ton tahılın Rusya’dan Afrika’ya Türkiye üzerinden avantajlı fiyatla gönderilmesi için çalışıyoruz” dedi.

40 GEMİ İŞLETMESİ

Bu kapsamda Rusya’dan temin edilecek tahılın 25 bin tonluk gemilerle taşınması ve toplamda 40 gemilik taşıma operasyonunun gerçekleştirilmesi planlanıyor. Önümüzdeki günlerde takvim netleşince gemilerin Tuapse ve Novorossisk limanlarından tahıl yüklemesi yapabileceği belirtiliyor.

Gemiler Türkiye’ye ulaştıktan sonra özel un fabrikalarında işlenecek. İlk aşamada unun Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Eritre ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne gönderilmesine odaklanılıyor. Bu süreç için kapasitesi olmayan ülkelere öncelik verilmesi öngörülüyor. Un sevkiyatı yapılması planlanan ülkeler arasında Çad, Libya, Cibuti, Yemen ve Etiyopya yer alıyor.

‘1 MİLYON TON TAHIL İŞLENECEK’

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yürütme Konseyi Lideri Haluk Tezcan, Türkiye’de tahılı una dönüştürmenin kendileri için çok kolay olduğunu belirterek, “Türkiye, insani açıdan tahıl koridorunu çok önemsiyor. Tahıl işlemede kendine fazlasıyla yeten bir kapasiteye sahibiz.” Durum buğdayı ve mısır ihraç eden bir ülke konumuna geldik. Afrika’daki birçok ülkede gıdaya erişimde büyük sorunlar yaşanıyor. Cumhurbaşkanımız tahıl koridorunun açılması için büyük fedakarlıklar yapıyor. Şimdi bir ton buğday 500 dolardan 240 dolara düştüyse Cumhurbaşkanımızın rolü çok büyük.”

Türkiye’nin dünyanın un deposu olduğunu belirten Tezcan, “Bu süreçte Türk un sanayisi üzerine düşen görevi istisnai olarak yerine getiriyor. 32 milyon tonluk un işleme kapasitemiz var. İşlemesi bizim için çok kolay. 1 milyon ton. Bu aşamada desteğimiz aynı zamanda dünyadaki hizmetimizi geliştirebileceğimiz anlamına da geliyor.” “Bu da onu taçlandıracak” dedi.

TOPLAM 33 MİLYON TON TAHIL TAŞINDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleriyle başlatılan ancak Rusya tarafından tek taraflı olarak sonlandırılan tahıl koridorundan toplam 33 milyon ton tahıl taşındı. Tahıl koridoru üzerinden taşınan tahılın yüzde 24,9’u Çin, yüzde 18,51’i İspanya, yüzde 11,34’ü Türkiye, yüzde 5,96’sı İtalya, yüzde 5,60’ı Hollanda, 4,62’si Mısır, 3,24’ü Bangladeş, 2,64’ü İsrail, 2,21’i Tunus’a gitti.

“İLKEDE ANLAŞMA YAPILDI”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye’nin Katar’ın yardımıyla 1 milyon ton tahıl tedariki konusunda prensipte anlaşmaya vardığını, teknik detayların incelenmesine ise 2019’da başlanacağını duyurdu. yakın gelecek. Grushko, “Tüm temel anlaşmalar tamamlandı.

Bu tür tedariklere ilişkin planın tüm teknik yönlerini çözmek için yakın gelecekte taraflarla temasa geçeceğimizi umuyoruz.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN ÇABALARI YETERLİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi toplantısında bir Avrupa Parlamentosu Üyesinin Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili sorusu üzerine, “Türkiye’nin anlaşmayı yeniden yürürlüğe koyma çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz”söz konusu.

Stoltenberg, dünyaya Ukrayna tahılı göndermenin en iyi yolunun savaşı sona erdirmek olduğunu belirterek, anlaşmanın savaşın sonuçlarını azaltmayı amaçladığını belirtti.

KAYNAK: SABAH / BARIŞ ŞİMŞEK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu