Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı’nı koruyucu sağlık hizmetleri ve aşı konusunda eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve tıp doktoru Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya; “Ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersizliği sonucu grip olarak bilinen solunum yolu enfeksiyonları, gribin nedeni olan COVİD ve RSV salgın haline gelmiştir. Koruyucu sağlık hizmetleri ve yaygın aşılama için daha neyi bekliyorsunuz? ?” O sordu.

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, gündemdeki salgın hastalıklara ilişkin yaptığı açıklamada, salgınla mücadelenin en kolay yolunun aşı olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın SGK’ya kayıtlı vatandaşlara ücretsiz aşı sağlamamasını eleştiren Zeliha Aksaz Şahbaz’ın açıklaması şöyle:

“ÜCRETSİZ GRİP AŞISI OLAMAYAN 65 YAŞ ALTINDAKİ İŞÇİLERİMİZ VE EMEKLİLERİMİZ, HAYAT MALİYETİ NEDENİYLE YAKLAŞIK 400 TL AŞI ÜCRETİNİ KARŞILAYAMAZ VE AŞI OLAMAZ.”

“Asıl olan halkın sağlığının korunması ve koruyucu hekimlik olmasına rağmen önleyici tedbirlerin alınmadığını biliyoruz. Grip gibi virüs kaynaklı hastalıklarla mücadelenin en kolay yolu, yeni virüsün ortaya çıktığı sonbahar aylarında vatandaşlara aşı yaptırmaktır. Sonbaharda sınırlı sayıda aşı temin edilerek 65 yaş üstü kişilere ve kendilerine ait aşılar yapılıyor. Bu sistemle Sağlık Bakanlığı, belirlediği kronik hastalıkları olan vatandaşlarımıza açtı. , aktif yaşamda ve kalabalık ortamlarda bulunan vatandaşlarımızın zamanında aşı olmalarını engelledi.Aşı karşıtlarının yarattığı tereddütlerin de katkısıyla aşı oranları oldukça düşük kaldı.Ücretsiz grip aşısı yaptıramayan 65 yaş altı işçi ve emekliler mağdur ediliyor yaklaşık 400 TL olan aşı bedelini karşılayamıyor ve aşılanamıyor.Ayrıca sağlık çalışanlarının aşılanmaması sağlık çalışanlarını riske atıyor ve salgının yayılmasında etken oluyor. Ortaya çıkan salgın, uzun tedavi süreçlerine, yoğun bakım tedavilerine ve maalesef yüksek oranda can kaybına neden oluyor. .

“COVID’E KARŞI GELİŞTİRİLEN VE UYGULANAN AŞILARIN YENİ ÇEŞİTLERİ Maalesef SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN SAĞLANMADI.”

Ülkemizde ve dünyada milyonlarca cana mal olan Kovid, maalesef kontrolsüz bir şekilde kitlesel bağışıklığa bırakıldı. COVİD testi yapılmıyor ve hastaların grip mi yoksa COVİD mi olduğu bilinmiyor. AB ve ABD gibi ülkelerde Kovid’in yeni varyantlarına karşı geliştirilen ve uygulanan aşılar ne yazık ki Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmıyor. Salgının getirdiği ağır hasta yüküyle birlikte dar koridorları olan hastaneler, salgının bulaşma ve yayılma alanları haline geldi.

Bunun sonucunda salgın öyle boyutlara ulaştı ki, diğer hastaların Aile Sağlığı Merkezleri, poliklinikler, koğuşlar ve yoğun bakım ünitelerinde tedavisini engelleyecek boyutlara ulaştı. Servis ve yoğun bakım yataklarının yüzde 60-80’i salgınla bağlantılı hastalarla dolu. Acil ameliyatlar yapılamıyor, planlanan ameliyatların bile ertelenmesi gerekiyor. Diğer hastaların tedavisindeki aksamalar nedeniyle dolaylı can kayıpları meydana gelmektedir. Salgının artmasıyla birlikte büyükşehirlerden ölüm sayılarının geçen yılın aynı döneminin ve pandemi öncesinin üzerinde olduğu yönünde bilgiler geliyor.

“SAĞLIK BAKANLIĞININ ESAS GÖREVİ, ORTAK YÜKLENİCİLER TARAFINDAN İŞLETİLEN ŞEHİR HASTANELERİNE HASTA GARANTİSİ VERMEK DEĞİL, VATANDAŞIN HASTALANMASINI ENGELLEMEKTİR.”

Sağlık Bakanlığının asıl misyonunun, hükümet yanlısı müteahhitlerin işlettiği şehir hastanelerine hasta garantisi vermek değil, koruyucu sağlık hizmetleriyle vatandaşların hastalanmasını önlemek olduğunu hatırlatırız. “Sosyal güvenlik sistemine kayıtlı vatandaşlarına ücretsiz aşı dağıtmaktan kaçınan devlet, hasta vatandaşlarımızın tedavi, yoğun bakım ve ilaç masrafları dahil olmak üzere aşı maliyetinin kat kat üzerinde harcamalara neden oluyor.”

Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları sordu:

Bütçesinin büyük bir kısmını tedavi hizmetlerine ve şehir hastanelerine ayıran hükümet ne bekliyor?

Özel hastanelerde doluluk oranlarının yüksek olması nedeniyle yüksek fiyatlara bile yatak bulunamazken, bu salgın özel hastanelere yüksek kar sağlamayı mı amaçlıyor?

Aşı ile çok küçük bir maliyetle önlenebilecek bir enfeksiyon ve salgının, kamu ve kamu bütçesinden karşılanacak multimilyon dolarlık bir tedavi pazarı yaratması mı amaçlanıyor?

Körfez başkentine satışa çıkardığı hasta garantili Şehir Hastanelerini cazip hale getirmeye mi çalışıyor?

Salgını önlemek için neden aktif bir savunma ve aşı kampanyası yürütmedi, neden ısrar ediyor?

Sağlık Bakanlığımızı mevcut Grip aşılarını temin etmeye ve vatandaşlarımıza ücretsiz aşı yapmaya davet ediyoruz. Kronik hastaların ve sağlık çalışanlarının aşılanması için Kovid testlerinin yeniden başlatılmasını ve yeni varyantlara karşı geliştirilen mevcut aşıların temin edilmesini öneriyoruz.

“Salgın yönetiminin akademinin önerileri doğrultusunda bilimsel prosedürlerle yürütülmesini tavsiye ediyor ve tüm bu soruları Sağlık Bakanımıza sorup yanıt bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu