ABD’nin Türk çeliğine dair tarifelerinde değişiklik öngörülmüyor
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Trade Winds forumu yıllar sonra yeniden İstanbul’da düzenlendi. ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaretten Sorumlu Müsteşarı Marisa Lago forumda Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.
ABD Büyükelçisi Jeffry Flake “Türkiye son yıllarda ciddi anlamda büyüme kaydetti. Bu da Türkiye’ye yatırım yapması gereken ABD’li şirketleri yakından ilgilendiriyor. Türkiye bölgeye açılmak için önemli bir rol oynuyor. Türkiye ile ABD arasındaki 100 milyar dolarlık hedefe gitmek zor olsa da bu yönde ilerliyoruz. 2022’de mallar ve hizmetler tarafında ticaret hacmi 42 milyar doları aştı” şeklinde konuştu.
Vize problemine dair soruya Flake “Talebin çok fazla olmasından kaynaklanıyor. Biz aslında hep önceye kıyasla daha fazla vize veriyoruz. Her zaman daha iyiye gidiyor; ama hâlâ pandemi sürecinin etkilerini takip ediyoruz” şeklinde cevap verdi.
Bazen kendi ülke çıkarları doğrultusunda bazı kısıtlayıcı adımlar görmenin mümkün olduğunu söyleyen Flake, önümüzdeki dönemde çelik sektörüne dair gümrük tarifelerinin aynı şekilde devam edip etmeyeceğine dair soruya ise “Büyük ihtimalle devam edecek” şeklinde cevap verdi.
“Kendi ulusal güvenliğimizi korumamız gerektiğini düşünüyoruz”
Çelik sektöründeki gümrük tarifeleri 2018’de 2 katına çıkarılmıştı.
ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaretten Sorumlu Müsteşarı Marisa Lago “Bizim getirdiğimiz şirketler ve bizim baktığımız sektörler otomobilden siber güvenliğe, havacılığa kadar pek çok farklı sektörü kapsıyor. Dolayısı ile bu bölgede çok ciddi fırsatlar var” dedi.
Lago, Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkelerden birinin ABD olduğuna dikkat çekti.
Lago, ABD hükümetinin Çin elektrikli araçlarına getirilen gümrük vergisini 4 katına çıkarmasına ve korumacı politikalara ilişkin ise şunları kaydetti:
“Kendi ulusal güvenliğimizi korumamız gerektiğini düşünüyoruz. ABD’de üretim yapmamız gerektiğini söylüyoruz. Dost bildiğinle iş yapma konusu, yakın coğrafya ile iş yapma konusu çok önemli. Ticari ilişkilerin Türkiye gibi ülkelerle gelişmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.”